Akut Romatizmal Ateş ve Romatizmal Kalp Hastalığı nedir?

 

RKH akut romatizmal ateş (ARA) sonrasında kalp kapaklarında kalıcı hasar oluşmasıdır.Kalp kapağı hastalığı bir bakteri olan A grubu streptokok infeksiyonu sonucu gelişen olaylara bağlıdır.

ARA vücudun pek çok dokusunu etkiler.Özellikle kalp, eklemler, beyin ve cilt tutulur.ARA her yaşta görülürse de en çok 5-15 yaşlarda rastlanır.Nadir ama hayati tehdit edebilen, tedavi edilmemiş boğaz infeksiyonlarının komplikasyonu olarak gelişen bir hastalıktır.Antibiotik kullanımı ile sıklığı tüm dünyada azalmaktadır.

ARA’nın en büyük tehlikesi kalp üzerinedir.Vakaların yarısından çoğunda kalp kapaklarında hasar oluşur ki bu kalbin pompalama işini zora sokar.Aylar hatta yıllar sonra, özellikle de ARA tekrar geçirilmiş ise kalptaki hasar fazlalaşabilir.

RKH’da hasarlı kapak ya tam olarak kapanmaz ya da tam olarak açılmaz.Bazen bu iki durum beraberdir.Kapaklardaki hasar hemen fark edilmeyebilir.Bu hasarın tipi, şiddeti ve   hangi kapağı tuttuğuna bağlıdır.Hastalığın en ileri aşaması kaonjestif kalp yeterszliğidir.

 

ARA Bulguları

Semptomlar çok değişken olmakla beraber en tipik olarak streptokok boğaz infeksiyonundan 1-6 hafta sonra ortaya çıkar.Ancak bu infeksiyon hafif geçirildiğinde önemsenmeyebilir.

 

ARA bulguları

-Ateş

-Genellikle göğüs, sırt ve karında döküntüler

-Eklemlerde, özellike diz, bilek ve dirseklerde ağrı, kızarıklık ve hassasiyet

-Eklem yüzlerinde nodüller

-Bazen halsizlik ve nefes darlığı

-Kontrolsüz yapılan el, ayak ve yüz hareketleri

RKH engellenebilir mi?

RKH’yı önlemenin en iyi yolu A grubu streptokok boğaz infeksiyonlarının tedavisi ile ARA geçirilmesini engellemektir.ARA geçirenler yeni ataklara daha çok yatkındırlar.Bunlarda kapaklarda hasarlanma riski de fazladır.Bunlara sürekli aylık ve günlük antibiotik tedavisi duruma göre gerekirse hayat boyu yapılmalıdır.Cerrahi girişim yapılacağı zaman endokardite karşı ayrıca koruma yapılmalıdır.